7 Şubat 2018 Çarşamba

Nohuttan Yoğurt Mayalama

İlk nohuttan yoğurt mayası yapıldığını duyduğumda çok şaşırdım ve tabii hemen denedim :)



Malzemeler;
  • 15 adet nohut
  • 1 litre çiğ süt 
Tarif;

Güvendiğimiz birinden / bir yerden 1 litre çiğ sütümüzü alıyoruz. (Ben tercihimi Atatürk Orman Çiftliği'nden yana kullanıyorum). Çiğ sütü kaynatıyoruz. Sonrasında soğumaya bırakıyoruz. Serçe parmağınızı sütün içinde 7'ye sayana kadar tutabildiğiniz nokta bizim için önemli; yaklaşık 35 - 40 °C. 15 adet nohutu 1 kavanoza koyuyoruz ve üzerine 1 su bardağı süt ekliyoruz. Kavanozu sarıp sarmalayıp ister fırın içine, ister kalorifer yanına koyup 24 saat bekliyoruz. 

Ertesi gün, kavanozu buz dolabına koyuyoruz ve 1 günde dolapta bekletiyoruz. İkinci günün sonunda, nohutlu mayayı süzüyoruz ve nohutları çıkartıyoruz. 35 - 40 °C olan sütle karıştırıyoruz. Ben, küçük kavanozlara bölüyorum; ister ayrıştırın ister bir yerde tutun farketmez. Mayalanmış yoğurdu kapağı açık olarak 3 - 4 saat sarıp sarmalayıp fırın içinde veya kalorifer yanında bekletiyoruz. Sonrasında kabın kapağını kapatıp dolaba koyuyoruz. Bir kaç saat içinde lezzetli yoğurdunuz yenmek için hazır.

Afiyet olsun :) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder